Архів за місяць: Січень 2016

Класифікація наук

Класифікація наук являє собою складну, але дуже важливу проблему. Існує дуже багато підходів щодо вибору критеріїв дослідження, що розрізняються по об’єкту, предмету, методу, ступеню фундаментальності, сфері застосування і т.д. Така складна і розгалужена система факторів практично унеможливлює створення єдиної і універсальної класифікації. А в пропонованих різними джерелами способах класифікації дуже бракує системності, розділи і підрозділи часто не є пропорційними по об’єму та деталізації і не завжди забезпечують чітке розмежування.

Однак, озброївшись підходом, який використовує соціоніка щодо поділу інформації на полярні підкласи, ми можемо в значній мірі спростити вибір оптимальних критеріїв для класифікації. Давайте спробуємо розібратися з найпоширенішими способами поділу наук. У найзагальнішому вигляді прийнято виділяти два великі розділи: сферу точних (природничих) дисциплін та сферу соціально-гуманітарних дисциплін. Далі різні джерела пропонують найрізноманітніші варіанти їх поділу на підрозділи, але я тут розгляну спосіб, що є на мою думку найдоцільнішим.
Продовжувати читання Класифікація наук

Соціотип та його прояви

Соціонічний тип (соціотип) –  вроджена і незмінна впродовж життя структура психіки, яка визначає особливості обміну інформацією між психікою та навколишнім середовищем. Під обміном інформацією з навколишнім середовищем в тому числі мається на увазі і взаємодія з іншими людьми.

То що ж являє собою оця вроджена і незмінна структура психіки? Причиною такої незмінності ймовірно є відмінності в будові та фізіології мозку. Але детальне висвітлення цього питання залишимо для окремої статті, а цей пост присвятимо тим речам, які допоможуть зрозуміти суть поняття «соціотип» тим читачам, які вперше почули даний термін.  Так от, навіть той, хто тільки починає знайомитись з цим поняттям, неодмінно вже стикався з багатьма його проявами. Всіх їх об’єднує спільна вроджена природа та незмінність протягом життя.
Продовжувати читання Соціотип та його прояви

Соціоніка – Актуальне інтерв’ю

Руслан Єгоров у програмі “Актуальне інтрев’ю” на івано-франківському телебаченні розповідає про соціоніку. Стисло подано історію виникнення та розвитку нової дисципліни. Далі гість студії приділяє увагу ментальності Галичини та Прикарпаття розглядаючи їх через призму соціонічних знань.

Привіт світ!

Друзі, раді повідомити Вам, що інформаційний портал Український Соціон розпочинає свою діяльність!

Нашу команду об’єднує спільна мета – створення україномовного інформаційного ресурсу по соціоніці. Запрошуємо до співпраці всіх охочих долучитися своїм внеском у спільну справу по розвитку україномовного сегменту Інтернету та поширенню інформації про молоду науку Соціоніку. Зв’язатися з нами можна через нашу контактну форму.