Соціотип і схильність до міграції

Представники яких соціотипів найчастіше мігрують

Ще до повномасштабного рашистського вторгнення в мене сформувалися певні припущення щодо цього питання – на основі даних із кількох різних джерел. І зараз ці спостереження підкріпилися новою порцією інформації – які соціотипи найчастіше зустрічаються серед втікачів від війни, якщо судити по моїх знайомих. Звісно, хотілося б мати підтвердження у вигляді якоїсь повноцінної статистики, але навряд чи хтось зможе таке зробити, тому маємо, що маємо…

Продовжувати читання Представники яких соціотипів найчастіше мігрують
Анатомія задатків та соціотип

Анатомія задатків та соціотип

Як думаєте, яке відношення до соціоніки може мати цей малюнок? Ви могли впізнати там кішку і зайця. Але, здавалося б, прямого зв’язку до соціоніки таке зображення не може мати. Тим не менше, деякий зв’язок тут є. І це чудовий приклад, який дозволяє пояснити кілька найбільш фундаментальних для соціоніки закономірностей. Замість того, щоб заучувати нудні постулати теорії, давайте на такому простому прикладі розберемося, як це працює.

Продовжувати читання Анатомія задатків та соціотип
Дещо більше ніж класична соціоніка

Дещо більше ніж класична соціоніка

Уявіть собі таке: знайшли дитину-мауглі, яка виросла в дикій природі і не навчена людської мови. Тобто позбавлена звичного нам інформаційного обміну (метаболізму). Що із її соціотипом – є він чи ні? Переважна більшість соціоніків, мабуть, погодиться, що він є, бо закладається від народження, і лише потім дитина освоює мову. От тільки як його тепер діагностувати… Те саме стосовно людей, які народилися із вадами, що не дали їм можливості освоїти мову (глухонімі). І це навіть актуально для тварин, зокрема ссавців, щодо яких достеменно відомо, що вони теж наділені психотипами. Щонайменше, у приматів діагностуються 4 юнгіанські дихотомії (про таке дослідження можете почитати на англомовній сторінці MBTI на Вікіпедії). Ну і власники кішок і собак прекрасно знають, наскільки сильно їхні улюбленці можуть відрізняються за темпераментом один від одного.

Продовжувати читання Дещо більше ніж класична соціоніка

Продовжуємо про відмінність менталітетів українців і росіян

Рекомендую до перегляду всім новий відеоролик, що набирає популярності в мережі, він вдало доповнює вже раніше зачеплену тему про відмінності менталітетів українців та росіян. Схоже, що нарешті з’явився рідкісний об’єктивний аналіз від зовнішнього спостерігача зі східного напряму із оцінкою як здобутків, так і невдач української нації, починаючи із часу здобуття Україною незалежності після розвалу СРСР. Така інформація буде цінним поповненням до категорії «етносоціоніки», де розкриваються соціонічні закономірності менталітетів населення різних регіонів, зокрема, цілих націй. Висвітлені автором відеоролику успіхи та невдачі українців багато в чому пояснюються саме такими закономірностями, про що я далі і напишу у своїх висновках.

Продовжувати читання Продовжуємо про відмінність менталітетів українців і росіян
Соціотипи знаменитостей

Каталог соціотипів знаменитостей

На Українському Соціоні велике оновлення! Відтепер на нашому сайті буде каталог, в якому зібрано інформацію про соціотипи відомих людей за версіями різних типувальників. Джерелами інформації стали матеріали, що знаходяться у відкритому доступі в мережі Інтернет. На даний момент введено тільки першу порцію знайденої інформації, і надалі каталог буде постійно оновлюватися. Ви також можете допомогти наповнити цю базу типувань новими даними, повідомивши про нове джерело інформації через нашу контактну форму.

Знайти персону, яка вас цікавить, можна в розділі “Знаменитості“, де імена відображаються за алфавітним списком. Каталог також містить функцію пошуку, яка підтримує введення найменувань українською, російською та англійською мовами.

Україна: випробування коронавірусом

Стресові ситуації часто як лакмусовий папірець показують те, що за звичайних умов було завуальованим. Подібним випробуванням, що оголило негативну сторону національного менталітету, стала ситуація з прийомом евакуйовиних з Китаю українців.

Думаю, день 20.02.2020 увійде в історію…
Наших АБСОЛЮТНО ЗДОРОВИХ співвітчизників, що за волею долі опинилися там, де з 1 400 000 000 людей захворіло 75 000, готові спалити, під крики про те, що Україна єдина…

Євген Комаровський
Продовжувати читання Україна: випробування коронавірусом

Данія: рецепти росту

Один з попередніх постів вже присвячувався особливостям датського менталітету – Данія: життя у стилі хюгге. Пропоную нову порцію інформації на цю тему – про те, як цей менталітет позначається на принципах виховання та організації дитячих садків. Нагадаю, що інтегральним типом населення Данії є СЛІ (Габен, Майстер).

Продовжувати читання Данія: рецепти росту

Відмінність менталітетів українців і росіян

В цій статті я спробую на конкретних життєвих прикладах розкрити суть відмінностей у менталітеті українців і росіян та провести їх соціонічний аналіз. Для цього я скористаюся чудовими відеоматеріалами, які зібрали автори передачі «НЕ БРАТНІ народи: чим УКРАЇНЦІ відрізняються від РОСІЯН – Громадянська оборона».

В соціонічному співтоваристві для опису ментальних особливостей населення різних регіонів використовується поняття «інтегрального типу». І завдяки цьому ми отримуємо зручну можливість узагальнено охарактеризувати менталітет певного етнічно-однорідного регіону присвоївши йому назву певного соціотипу. Більшість спеціалістів сходиться на тому, що інтегральними типами українців і росіян є відповідно: ЕСІ (Хранитель, Драйзер) та ІЕІ (Лірик, Єсенін). То давайте спробуємо знайти підтвердження цьому у вигляді реальних життєвих прикладів. Раджу читачам спершу переглянути прикріплене відео, бо далі я наводитиму цитати з нього, що містять ключові тези про особливості менталітетів.

Продовжувати читання Відмінність менталітетів українців і росіян

Дитячі описи соціотипів

Глава з книги Анатолія Олександровіча Овчарова “Шлях до особистості. Для тих, хто працює з підлітками”. Наведені тут характеристики не претендують на універсальність і повне ототожнення з конкретною дитиною, але дозволяють виділити якісь головні, характерні межі її особистості. Більш конкретний портрет дитини можна скласти, поспілкувавшись з нею індивідуально або спостерігаючи її поведінку у формальній і нефоpмальной обстановці (відповіді на уроках, виступ у самодіяльності, участь у спортивних іграх, змаганнях і так далі).

Продовжувати читання Дитячі описи соціотипів

Особливості виховання за типом темпераменту дитини (відео)

У вас опускаються руки через те, що ви розумієте, що просто не справляєтеся зі своєю дитиною? Вся справа в її темпераменті, до якого необхідний особливий підхід. Як легко і без проблем знайти спільну мову навіть з найбільш неслухняним чадом, розповідає психолог Наталя Холоденко. Пропонуємо до перегляду запис телевізійної передачі “Все буде добре” на таму “Особливості виховання за типом темпераменту дитини” – Випуск 458 – 09.09.2014.
Продовжувати читання Особливості виховання за типом темпераменту дитини (відео)