Продовжуємо про відмінність менталітетів українців і росіян

Рекомендую до перегляду всім новий відеоролик, що набирає популярності в мережі, він вдало доповнює вже раніше зачеплену тему про відмінності менталітетів українців та росіян. Схоже, що нарешті з’явився рідкісний об’єктивний аналіз від зовнішнього спостерігача зі східного напряму із оцінкою як здобутків, так і невдач української нації, починаючи із часу здобуття Україною незалежності після розвалу СРСР. Така інформація буде цінним поповненням до категорії «етносоціоніки», де розкриваються соціонічні закономірності менталітетів населення різних регіонів, зокрема, цілих націй. Висвітлені автором відеоролику успіхи та невдачі українців багато в чому пояснюються саме такими закономірностями, про що я далі і напишу у своїх висновках.

Для початку слід відзначити, що цей ролик – це своєрідна реабілітація російського популярного блогера-урбаніста Іллі Варламова за свій попередній ролик про Україну, який через значну насиченість елементами кремлівської пропагандистської риторики виявився найбільш ганебним продуктом його творчості, про що засвідчила отримана ним рекордна кількість негативних оцінок від глядачів, при чому, не тільки від українців. В цьому ролику оповідачем виступив вже не Варламов, якому заборонено в’їзд в Україну через незаконний перетин кордону зі сторони РФ, а його колега – російський опозиційний блогер Максим Кац. Перша реакція аудиторії вже показала незрівнянно краще сприйняття глядачами такої аналітичної роботи від нового автора, навіть по при те, що у сюжеті присутня велика кількість неприємної для українців критики.

Починається ролик із певного негативу – аналізу причин відставання України у економічному рості на фоні інших колишніх радянських республік. Чути про себе подібне із самого початку, особливо із уст росіянина, не дуже приємно. Але варто набратися терпіння і все таки не побоятися зазирнути правді в очі, бо висловлена оцінка і справді об’єктивна. Варто відзначити, що далі автор також не забув розкрити і про позитивні особливості розвитку нашої держави.

Спробую тепер виділити першу згадану в ролику ментальну особливість українців – значний консерватизм та пов’язана з ним різко виражена закритість до реформування. Один із кричущих прикладів – тільки недавно прийнята реформа ринку землі, яка вже досить давно проведена у всьому цивілізованому світі, а в нас весь час саботувалася, прикриваючись різними страшилками та популістськими гаслами. Щоб зрозуміти можливу соціонічну причину такої ментальної особливості, потрібно пригадати, який же інтегральний соціотип української нації. А ним є ЕСІ (Хранитель, Драйзер). І  для пояснення даної ситуації найбільш вагомим фактором є те, що ЧІ (інтуїція можливостей) знаходиться у Больовій функції. І це закономірно спричинятиме боязнь до усього нового і незвичного.

Оповідач тут же порівнює нас із росіянами, де подібні економічні реформи були проведені із самого початку. Відразу для порівняння зачепимо і особливості менталітету росіян, щоб зрозуміти, чому вони в цій ситуації так кардинально відрізняються від українців. Їхнім інтегральним типом є ІЕІ (Лірик, Єсенін). Він належить до соціотипів-віктимів (інтуїтів-динаміків). До того ж є базовим віктимом (більш вираженим, БІ знаходиться у базовій функції). Саме представникам таких соціотипів найчастіше з поміж інших притаманно займати конформістську позицію. Тому не дивно, що такий народ не те, що легше відреагує на реформування, а і дозволить проводити над собою і більш жорсткі експерименти. Тому у росіян проблема абсолютно протилежна – неспроможність чинити опір навіть тим діям влади, які порушують їх права.

Якщо перша третина ролика присвячувалася аналізу проблем економічного розвитку України, то далі оповідається хронологія подій Євромайдану і російсько-української війни. Тут якраз і розкривається найбільше позитивна сторона менталітету українців, особливо добре видима на тлі менталітету росіян. А саме – цінність для нашого народу своїх прав і свобод, а також здатність гуртуватися та протистояти силовому тиску. Якщо росіянам притаманні віктимність і конформізм, то українці ментально є природженими борцями, їх інтегральний соціотип (ЕСІ) є соціонічним агресором (сенсорик-статик), при чому, агресором не базовим, а творчим (ЧС знаходиться у творчій функції), що дає більшу схильність відстоювати своє, а не зазіхати на чуже.

Про соціонічні першопричини цінності прав і свобод, здатності до самоорганізації та взаємодопомоги, які притаманні українцям та сильно відрізняють їх від росіян, вже було сказано у попередній статті цієї тематики. Тому запрошую всіх, кому цікаво, ознайомитися і з нею: Відмінність менталітетів українців і росіян.