Україна: випробування коронавірусом

Стресові ситуації часто як лакмусовий папірець показують те, що за звичайних умов було завуальованим. Подібним випробуванням, що оголило негативну сторону національного менталітету, стала ситуація з прийомом евакуйовиних з Китаю українців.

Думаю, день 20.02.2020 увійде в історію…
Наших АБСОЛЮТНО ЗДОРОВИХ співвітчизників, що за волею долі опинилися там, де з 1 400 000 000 людей захворіло 75 000, готові спалити, під крики про те, що Україна єдина…

Євген Комаровський

Прокинувся о 5 ранку. Читаю стрічку. З’являється відчуття, що нам не коронавірусу треба боятися, а все ж масового ідіотизму. Тому що він вражає наших співгромадян…

Борислав Береза

В такій паніці навколо евакуйованих з Китаю українців відіграють роль як ментальні особливості нації, так і загальнолюдські страхи. І не можна виключати, що ці панічні настої ще й підігріваються ззовні якимись політичними силами. Але який первинний фактор відіграє найбільшу роль – чи то особливості менталітету, чи то видовий інстинкт самозбереження – сказати важко, це спірне питання. Спробую допомогти читачам зробити власні висновки, розкривши роль роль кожного з цих факторів.

Загальнолюдські страхи

Піраміда Маслоу

У 1943 р. психолог Абрахам Маслоу, досліджуючи фактори, які впливають на поведінку, розбив їх на п’ять категорій і розташував їх у визначеній ієрархії. В основі цієї ієрархії лежали найбільш насущні потреби (їжа, вода, житло), а на вершині — більш високі індивідуальні запити (визнання, самовираження). Коли потреби найнижчого рівня задоволені хоча б частково, людина починає рухатися до задоволення потреб іншого і не обов’язково наступного рівня ієрархії.

За матеріалами Вікіпедії

Якщо відштовхуватись від піраміди Маслоу, то виходить, що для людини є типовою така паніячна реакція на подібні ситуації, – ніхто не буде думати про солідарність і співчуття до одноплемінників, поки відчуває загрозу для власного життя і здоров’я. Безпековий рівень (другий) в пріоритеті над соціальним (третій). А про моральність і мова не йде, бо вона аж на останньому рівні. Що б там не говорили про людину, як духовну істоту, але на практиці виходить, що тваринні інстинкти виявляються в більшому пріоритеті.

Це так працює для більшості. Але не для всіх, бо в такій реакції нема одностайності. Мабуть, впливають і виховання, і освіченість, і інші фактори. І соціотип впливає, оскільки від нього дуже сильно заплежать цінності. І особливості менталітету теж впливають – від них теж залежать цінності індивіда. І поняття “інтегрального типу нації” дозволяє пояснити вплив цього фактору. І навіть в значній мірі спрогнозувати таку реакцію населення.

Фактор національного менталітету

Взаємодопомога і солідарність, взагалі-то, є сильною і позитивною стороною українців. В соціоніці ці здібності пов’язуються з Етикою відносин (БЕ). І в інтегрального (узагальненого) типу українців вона є базовою функцією. Нагадаю, що більшість спеціалістів вважають, що інтегральним типом української нації є етико-сенсорний інтроверт (ЕСІ, Драйзер). Для прикладу, ця його базова функція проявляється по тому, як люди згуртовуються під час будь-яких протестів, співпрацюють, підтримують, допомагають один одному. Але в сьогоднішній ситуації цю рису перемагають інші ментальні особливості українців – деякі їх слабкі та негативні сторони. Вони наступні:

  1. Страх перед невідомим, який пов’язується з больовою Інтуїцією можливостей (ЧІ).
  2. Низька освіченість в наукових питаннях (слабка логіка, в більшій мірі – структурна, БЛ), що породжує міфологізацію в цих питаннях.
  3. Ксенофобія (я бачу цю рису як комбінацію соціонічних ознак Етика + Рішучість) – ворожість до всього чужого, відмінного за якоюсь ознакою, в даному випадку страхами навішується тавро на всіх евакуйованих.

Небувала криза моралі і запасів інтелекту.
Не щеплювати дітей – не боїмося.
Жерти базарні консерви і вмирати від ботулізму – не боїмося (навіть знаючи, що сироватки немає).
Ковтати при будь-якому чиху антибіотики – не боїмося.
Ремені безпеки – для слабаків.
Сурогатний алкоголь – наше все.
Любов і повага до медпрацівників – зашкалюють.
Валідол – від інфаркту, пустирник від депресії, вітаміни для імунітету, гомеопатія – від усього.
Грипу, правця, кору, туберкульозу, сифілісу, коклюшу і т.д. і т.п. не боїмося.

Євген Комаровський