Відмінність менталітетів українців і росіян

В цій статті я спробую на конкретних життєвих прикладах розкрити суть відмінностей у менталітеті українців і росіян та провести їх соціонічний аналіз. Для цього я скористаюся чудовими відеоматеріалами, які зібрали автори передачі «НЕ БРАТНІ народи: чим УКРАЇНЦІ відрізняються від РОСІЯН – Громадянська оборона».

В соціонічному співтоваристві для опису ментальних особливостей населення різних регіонів використовується поняття «інтегрального типу». І завдяки цьому ми отримуємо зручну можливість узагальнено охарактеризувати менталітет певного етнічно-однорідного регіону присвоївши йому назву певного соціотипу. Більшість спеціалістів сходиться на тому, що інтегральними типами українців і росіян є відповідно: ЕСІ (Хранитель, Драйзер) та ІЕІ (Лірик, Єсенін). То давайте спробуємо знайти підтвердження цьому у вигляді реальних життєвих прикладів. Раджу читачам спершу переглянути прикріплене відео, бо далі я наводитиму цитати з нього, що містять ключові тези про особливості менталітетів.

Історики запевняють, українці сформувалися як нація індивідуалістів з повагою до приватної власності. Однак, коли потрібно діяти спільно, вони завжди домовляться.

У цій цитаті проглядаються такі властивості соціотипів: «індивідуалізм» (він же «демократизм»), «сенсорика» (важливість матеріальних цінностей), «раціональність» (вміння організовуватися, діяти спільно). У відеосюжеті наводиться кілька прикладів життєвих ситуацій, які демонструють перелічені властивості.

І таких прикладів в Україні маса. Українське суспільство готове організовуватися, щоб робити життя кращим своїми руками вже сьогодні. Історично українці збиралися біля церкви і вирішували питання села. Вони збиралися на сільській площі і вирішували, що потрібно робити, як будемо справлятися з тією чи іншою бідою.

До вже перелічених вище ознак тут можна додати сильну і ціннісну «етику відносин», яка сприяє вмінню і бажанню комунікувати, домовлятися, прислухатися до думки односельчан, щоб спільно приймати рішення.

Побут народу – відображення його суті.

Перша відмінність нашої нації із росіянами, яку вирішили показати автори у цьому відео – відмінне ставлення до побуту.

Але думка взяти і самим відремонтувати каналізацію в голову жителів навіть не закрадається. За бардак, якого навіть не було в блокадному Ленінграді, відповідати повинні місцеві влади.

Для російського менталітету ці питання не є надто важливими. Можна зробити висновок, що дійсно сенсорних здібностей росіянам дуже бракує в порівнянні з українцями. Тобто вони є «нацією інтуїтів».

Приватна власність не цінується, бо вона не стільки приватна, скільки державна. І цар може дати, цар дав – цар забрав, чи бог дав – бог забрав.

Тут ми бачимо ознаки мінімальної ініціативності в господарських питаннях, потребу в сильному покровителі, який матиме повну владу над «простими людьми», зате братиме вирішення подібних задач на себе. Це ознаки «віктімності» («інтуїція» + «динаміка»). Українці ж в цьому плані проявляють протилежні ознаки – самі готові вирішувати господарські питання і самі готові себе боронити, і це є ознаки так званих «агресорів» («сенсорика» + «статика»).

Росіян називають нацією колективістів, цей колективізм сьогодні в найбільшій мірі проявляється в поклонінні і беззастережній вірі правителю.

Термін «колективізм» в соціоніці використовується як синонім до ознаки «аристократизм». І росіяни за цією ознакою теж протилежні до українців, яким, як вже зазначалося вище, є притаманний «індивідуалізм» («демократизм»).

Люди, які не спроможні покращити свій власний побут, не будуть наводити порядок і у своїй країні – вважають експерти.

Але ще більша відмінність видима в громадянській ініціативі населення. Поки українці проявляють чудеса організації, постачають армію і самі будують дороги, росіяни часто навіть не в змозі відремонтувати власні вбиральні. Адже значно легше жити посеред звалища, безкінечно писати листи у вищі інстанції – можливо колись сам господар Кремля прочитає скаргу, переповниться справедливим гнівом, й тоді і дорогу зроблять, і вигрібну яму вичистять, і гнилі дошки в туалетах поміняють.

Тут показується відсутність у росіян вміння самоорганізовуватися, яке притаманне українцям, тобто росіяни на противагу «раціональним» українцям, є «ірраціоналами». Також цими прикладами ще раз підтверджуємо «віктімність» і слабку «сенсорику» росіян.

Підведемо підсумок: наведені приклади добре демонструють набір ментальних особливостей, які дозволяють побачити соціонічні відмінності інтегральних типів двох націй. Усі перелічені соціонічні ознаки, які ми встановили для українців, ідеально описують особливості соціотипу ЕСІ (Хранитель, Драйзер). А перелічені особливості росіян – ІЕІ (Лірик, Єсенін).