Данія: життя у стилі хюгге

«Хюгге» походить від норвезького слова, що означає благополуччя, добробут. Сьогодні інтерес до нього у всьому світі зростає. Журналісти подорожують по Данії в його пошуках, в одному з коледжів Великобританії викладають курс датського хюгге, по всьому світу з’являються пекарні, магазини і кафе в стилі хюгге.

Що таке хюгге і як його досягти, розповідає у своїй книзі «Hygge. Секрет датського щастя» Майк Вікінг, засновник і керівник Інституту дослідження щастя в Копенгагені. В цій статті я пропоную зробити аналіз способу життя хюгге з точки зору соціоніки.

Почнемо з того, що найближчі аналоги цієї назви на українській мові вже дають нам деяку цінну інформацію. Поняття «благополуччя» співпадає з назвою однієї зі «стимульних груп». «Стимульні групи» – це спосіб класифікації соціонічних типів на групи, в кожній з яких буде по 4 типи, що об’єднані спільним стимулом до діяльності. Для цього способу класифікації використовуються дихотомії: екстраверсія/інтроверсія, сенсорика/інтуїція, безтурботність/завбачливість. У стимульну групу «благополуччя» (інша назва – «Дами») потраплять 4 типи інтровертних сенсориків: СЕІ (Дюма), ЛСІ (Максим Горький), ЕСІ (Драйзер) і СЛІ (Габен). Таким чином, можемо висунути перше припущення: особливості датського менталітетету можуть бути пов’язані із переважанням в суспільстві сильних сторін і цінностей котрогось із цих 4-х соціотипів. І такий домінуючий тип в соціоніці прийнято називати інтегральним типом нації.

Згідно з даними соціологічних опитувань, данці виявилися найбільш щасливими людьми в Європі. Крім того, вони регулярно зустрічаються з друзями і рідними і частіше за інших відчувають спокій і умиротворення. І це при тому, що, давалося б, приводів для радості у датчан не більше, а то і менше, ніж у інших європейців. Клімат в Данії не райський, темніє рано, ціни високі, податки астрономічні, працювати доводиться багато.

Можна запідозрити, що причина такої життєвої позиції пов’язана із факторами, які не залежать від впливу зовнішнього середовища. Зокрема, ця «філософія щастя» дозволяє запідозрити соціонічну рису «позитивізм».

Давайте по черзі ознайомимося з найголовнішими правилами, які за версією Майка Вікінга використовує життєва філософії під назвою «хюгге». І спробуємо кожному з них пильнодати оцінку з точки зору соціонічної теорії.

1. Зробіть будинок і офіс затишними

Данський дизайн вважається мінімалістичним. В інтер’єрі данці надають перевагу світлим відтінкам: білий, сірий, брудно-блакитний. При цьому вони багато уваги приділяють м’якому освітленню, часто використовують свічки (навіть вдень), і обожнюють прикрашати будинки милими деталями. Свічки, абажури, м’які подушки і пледи, картини на стінах, полки з улюбленими книгами, керамічний посуд – ці дрібниці створюють затишок і комфорт.

Одна з обов’язкових умов хюгге – бути добрим до себе, балувати себе і давати собі і іншим можливість відступити від здорового способу життя

При цьому елементи декору не повинні бути вигадливими або розкішними. Швидше, вони повинні радувати око, залишаючись непомітними. Важливі і тактильні відчуття. Данці наддають перевагу натуральним матеріалам, до яких приємно доторкнутися, – дереву, вовні, льону, глині.

Висновок: Першочергова увага до дизайну, затишку, комфорту, важливості тактильних відчуттів, намагання не обмежувати себе в насолодах прямо і дуже чітко вказують на «Сенсорика відчуттів» (БС) як основу світогляду данців. Можна запідозрити, що аспект БС знаходиться в базовій функції інтегрального типу жителів Данії.

2. Запрошуйте гостей

Спілкування з друзями і рідними в соціальних мережах ніколи не замінить реального. Майк Вікінг знайшов цим фактам просте пояснення: «Хтось кладе руку вам на плече, цілує вас або гладить по щоці, і вас негайно наповнює спокійна радість. Дотик вивільняє окситоцин, який викликає у нас почуття щастя і зменшує відчуття стресу, страху і тривоги».

Тому хюгге в повній мірі можна відчути тільки в колі близьких людей, з якими можна розслабитися і побути собою. Зустрічатися з ними краще вдома, а не в кафе або ресторані. Чим не привід завести традицію збиратися всією сім’єю на недільний вечерю або запрошувати друзів суботнім вечором пограти в настільні ігри? Телефони та інші гаджети на цей період, звичайно, краще відключати.

Висновок: важливість традиції підтримувати спілкування саме з близькими і рідними, а також акцент на тісному сімейному колі вказують на ціннісну «Етику відносин» (БЕ). Увага до тактильного контакту ще раз виявляє ціннісну БС.

3. Навчіться смачно готувати

Цей пункт випливає з попереднього. Затишні домашні посиденьки передрікають смачне частування. І це не розморожена піца і не суші на замовлення. Щоб відчути хюгге, потрібно навчитися пекти смачні пироги з корицею, готувати рагу, пряний глінтвейн і гарячий шоколад.

«Високий рівень споживання м’яса, кондитерських виробів і кави в Данії безпосередньо пов’язаний з хюгге, – пише Майк Вікінг. – Одна з обов’язкових його умов – бути добрим до себе, балувати себе і давати собі і іншим можливість ненадовго відступити від принципів здорового способу життя. Солодощі – це хюгге. Випічка – це хюгге. Кава і гарячий шоколад теж. А ось морквяні палички – вже не дуже».

Хюгге в повній мірі можна відчути тільки в колі близьких людей, з якими можна розслабитися і бути собою

Крім того, готувати їжу по-датському – це значить насолоджуватися неквапливістю і всіма етапами процесу. Вибрати рецепт з книги, піти на ринок і купити найкращі інгредієнти, залучити до готування інших членів сім’ї, а потім усім разом насолоджуватися приголомшливим ароматом, що доноситься з духовки.

Висновок: цей пункт знову підтверджує цінність аспектів «Сенсорики відчуттів» (БС) та «Етики відносин» (БЕ). А також гарно показує різко виражений пріоритет важливості відчуттів над важливістю економії часу: розміреність і неквапливість заради насолод. показує, Отже, маємо гарне підтвердження того, що аспект «Інтуїція часу» є не цінним.

4. Станьте активнішими

Данці люблять смачно і ситно поїсти, але ожирінням страждає лише невеликий відсоток населення. Секрет полягає в активному способі життя. І це не виснажливі тренування в фітнес-клубі. Це рух, який приносить задоволення, переважно на свіжому повітрі. Сімейні прогулянки по горах, скандинавська ходьба, велосипедні походи.

До слова, на роботу більшість датчан воліє добиратися на велосипеді. Клімат в цій країні, як і у нас, не надто сприятливий. Але пробки на дорогах і штовханина в громадському транспорті – це стрес, а велосипед – це хюгге. А все інше – питання правильної екіпіровки.

Висновок: Увага до здоров’я знову вказує на сильний аспект БС. А також тут можна розгледіти аспект «Ділову логіку» (ЧЛ) – рекомендації, як досягнути потрібного результату. При чому, навіть сам запропонований тут рецепт вирішення проблеми виглядає як поєднання приємного з корисним (БС + ЧЛ), а також вказує на інтроверсію (або меланхолійність) – методом максимально економного використання зусиль.

5. Носіть комфортний одяг

На щастя, модні дизайнери, можливо, самі того не підозрюючи, ще кілька сезонів тому взяли хюгге на озброєння. Кросівки і лофери замість туфель на підборах, затишні пальто-oversize замість коротких курток, худі, теплі светри, м’які шарфи, довгі кардигани, широкі штани і т.д.

Все, звичайно ж, з натуральних, приємних на дотик тканин. «Датська мода лаконічна і елегантна та не вимагає великих зусиль. Вона поєднує в собі кращі якості хюгге і мінімалістського функціонального дизайну», – намагається пояснити суть Вікінг.

Висновок: увага до якості виробу, функціональності, лаконічності і мінімалістичності дизайну знову вказують нам на зв’язку сильних аспектів БС + ЧЛ.

6. Насолоджуйтесь простими радощами

Найкращі речі в житті нам дістаються даром. Краса навколишнього світу, сміх дітей, посмішки близьких, спокійний вечір вдома з коханою людиною або з гарною книгою – саме ці моменти складають щастя життя. І потрібно вміти цінувати їх, а не матеріальні блага.

Солодощі – це хюгге. Випічка – це хюгге. Кава і гарячий шоколад – теж. А ось морквяні палички – вже не дуже

«Простота і скромність – головні складові хюгге. Просторікувати про свої досягнення і виблискувати «Ролексом» – значить не тільки демонструвати поганий смак, але і псувати хюгге», – пише автор і продовжує: «У чашці чаю більше хюгге, ніж в келиху шампанського, в настільних іграх – ніж у комп’ютерних, в приготовленої їжі – чим в покупної. Можливо, хюгге невигідно для ринкового капіталізму, зате корисно для особистого щастя».

Висновок: тут добре показується пріоритет «Сенсорики відчуттів» (БС) над «Вольовою сенсорикою» (ЧС). По-перше, насолода від спокуси (сенсорика відчуттів) показується важливішою за вольові здібності, вміння протидіяти такій спокусі (вольова сенсорика). А по-друге, на інтровертну сенсорику (БС) вказує увага до якісної сторони і відмова від кількісної сторони матеріальних здобутків (екстравертна сенсорика, ЧС).

7. Заведіть хобі

Життя не може обмежуватися тільки роботою і сімейними клопотами. Дуже важливо, щоб у вас було творче заняття, яке приносить задоволення, – орігамі, в’язання, гончарство, малювання акварельними фарбами, складання квіткових композицій. Бонус: поки руки зайняті, ви можете побути наодинці зі своїми думками.

Висновок: в якості хобі пропонується перелік, який можна охарактеризувати саме як «ремесла». Здібності до таких ремесел пов’язані із сильними-свідомими аспектами БС (ручна праця) і ЧЛ (методика, технологія). І найбільше асоціюється такий вид діяльності з соціонічним типом СЛІ (Габен), яким також має функціональний псевдонім – «Майстер». В цього типу БС є базовою функцією, а ЧЛ – творчою.

8. Пам’ятайте про почуття міри

Хюгге прославляє прості задоволення. Але це не означає, що не треба себе обмежувати. 10 солодких булочок з корицею – це вже не хюгге, а харчовий розлад. Адже навіть після п’ятої відчуття задоволення втрачається. Тому данці виділяють певний час, щоб посмакувати те, що їм подобається. Наприклад, вихідний день. «Солодкість забороненого плоду – невід’ємна частина ритуалу хюгге», – пояснює автор.

Висновок: через рекомендації по дозуванню тут пропонується «рецепт розумного підходу» до отримання насолод. Це знову вказує на зв’язку сильних і ціннісних аспектів ЧЛ («рецепт», «розумного підходу») і БС («отримання насолод»).

Давайте підсумуємо

При модельному підході в аналізі інтегрального типу датчан ось які напрошуються висновки про виявлені аспекти і функції:

  • БС – основа світогляду. Можна зробити висновок, що цей аспект знаходиться в базовій функції – сильний, свідомий, акцептний, ціннісний.
  • ЧЛ – можна зробити висновок, що цей аспект використовується найбільше для досягнення головної цілі. Тобто відповідає суті творчої функції – сильний, свідомий, продуктивний, ціннісний.
  • БЕ – ціннісний аспект.
  • ЧС і БІ – неціннісні аспекти.

При параметричному підході в аналізі інтегрального типу датчан ось які напрошуються висновки про виявлені сильні сторони дихотомій:

  • Сенсорика – пріоритет сенсорного типу сприймання.
  • Логіка – в сильних сторонах застосовуються методи об’єктивної оцінки, логічні категорій переважають над етичними (наприклад, вибір робиться на користь простоти, функціональності ніж на яскравість, привабливість).
  • Динаміка – ментальними є саме динамічні аспекти (БС і ЧЛ).
  • Інтроверсія – енергоощадний спосіб життєдіяльності.
  • Ірраціональність – скрізь говориться про життя поточним моментом і уникається потреба думати про завтрашній день.
  • Розсудливість – цінуються насолоди, нормальним є стан розслаблення. І не цінуються досягнення, час. Ціннісна БС, неціннісні ЧС і БІ.
  • Об’єктивізм – ціннісні аспекти БЕ і ЧЛ.
  • Позитивізм – «філософія щастя».

При такій кількості виявлених ознак і повній відсутності будь-яких нестиковок між ними, може бути тільки один варіант інтегрального типу датчан: СЛІ (Габен).

В якості джерела інформації для аналізу використано матеріали: http://www.psychologies.ru/wellbeing/jit-v-stile-hyugge-8-datskih-sekretov-schastya/