Соціотип і улюблені предмети

Про що свідчать улюблені предмети і захоплення? Як цю інформацію можна використати для типування? В цих запитаннях допоможе зорієнтуватися таблиця, складена на основі моїх спостережень за вподобаннями представників різних соціотипів плюс теорія про зв’язок різних наук із професійними сферами і соціонічними клубами. Детальніше про останнє можна почитати в цій статті: Класифікація наук.

По кутах таблиці розташовані клітинки, що відповідають 4 соціонічним клубам (або за Гуленком – установкам на вид діяльності). Між кутовими є проміжні клітинки – в них міститься те, що може стосуватися відразу обох цих сфер. Для випадку, коли здібність до певного предмету зумовлюється переважно одним якимось аспектом, то він додатково вказується в дужках. В центральній клітинці розміщено “нейтральні” – це ті, що подобаються представникам різних соціотипів, без суттєвої переваги на користь якось одного, а тому для типування є малоінформативні.

Отже, найчастіше інтерес до певного предмету притаманний тим соціотипам, які відносяться до соціонічного клубу, якому відповідає ця клітинка таблиці. В такому випадку інтерес повязаний з аспектами блоку Его (сильні ментальні функції). Але також варто мати на увазі, що людей можуть також цікавити і предмети із сусідніх сфер, бо там теж може бути присутнім один із аспектів блоку Его.

Також не рідко подобатися інформація за аспектами з блоку Супер-Ід (слабкі вітальні функції), а це клітинка, що знаходиться з протилежної сторони по діагоналі. Але в такому випадку різниця відчутна по тому, що функції блоку Его настільки добре освоюють інформацію по своїх аспектах, що людина дуже швидко стає спеціалістом по цій інформації, і вже сама може продукувати її. А у випадку із Супер-Ід – тільки споживає її і потребує сторонньої допомоги для засвоєння.

Зважаючи на такі особливості вподобань, які висловлюють люди при типуванні, важливо не просто просити перелічити улюблені предмети, а важливо також уточнити, чому саме вони подобаються та наскільки легко дається їх освоєння.